Op woensdag 17 april jl. gaf Jos Vranckx een lezing in het Damiaancentrum met als titel ‘Geloof als therapie: zin en onzin’.

Jos Vranckx was tot 2007 journalist bij Gazet van Antwerpen en verantwoordelijk voor de sectoren gezondheid, welzijn en zingeving. Hij is ook medeoprichter en medewerker van het christelijke opinieweekblad Tertio. Als auteur schreef hij o.a. Geloof als geneesmiddel. De vergeten factor X?(Davidsfonds, 2008).

Korte samenvatting

Gezondheid lijkt vandaag belangrijker dan ooit, de gezondheids- en wellness-sectoren groeien. Massa’s mensen jakkeren zich af om er gezond, slank en fit uit te zien. Tegelijk hebben we ons nog nooit zo onzeker en depressief gevoeld. De moderne geneeskunde boekt grote successen maar stuit op grenzen. Eén van de oorzaken is het mensbeeld, de scheiding tussen lichaam en geest die de medische praktijk kenmerkt. Toch hebben emoties, menselijke relaties en geloof een veel grotere impact op het lichaam dan gedacht. Een belangrijke ontwikkeling tekent zich ook af inzake spiritualiteit, met de toenemende belangstelling voor praktijken die uitgaan van eenheid van lichaam, geest en ziel zoals yoga en mindfulness naast christelijke gebedsgenezing.

Lezing integraal (met dank aan Jos Vranckx)

Hieronder kunt u de tekst van de lezing van Jos Vranckx downloaden.

Lezing Jos Vranckx: lezing damiaancentrum2_tekst Jos Vranckx