10 mei 1873 kwam Damiaan aan op Molokaï. Op 10 mei wordt zijn feestdag gevierd. Wie wil deelnemen aan een speciale viering van de feestdag van Damiaan kan onder meer terecht in Leuven en Tremelo-Ninde.

 

LEUVEN

• Woensdag 7 mei

Jan De Volder: De geest van Damiaan , om 20.00 uur – Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, Leuven (parkeermogelijkheid op de private parking van de school van de Paters Jozefieten aan het Damiaanplein)

Hoe komt het dat Damiaan zoveel mensen aanspreekt, over de grenzen van taal, cultuur, afkomst, ja zelfs van godsdienst heen? Wat is zijn geheim? Wat is er in Damiaans leven dat een universele snaar raakt? Jan De Volder gaat in deze lezing op zoek naar de ware geest van Damiaan.

Jan De Volder is licentiaat Romaanse filologie en doctor in de hedendaagse geschiedenis. Als redacteur van het weekblad Tertio schrijft hij wekelijks over religie, cultuur, politiek en samenleving. In 2009 verscheen van zijn hand De geest van Damiaan. Een heilige voor onze tijd (Lannoo, 2009).

 • Zaterdag 10 mei

Benefietconcert gospelkoor Reseau Picpus uit Parijs, ten voordele van het Centre Damien (opvangtehuis voor kinderen) in Benin,

om 20.30 uur – Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven, inkom: 10 euro

(parkeermogelijkheid op de private parking van de school van de Paters Jozefieten aan het Damiaanplein)

Copyright Damiaan Vandaag

 

• Zondag 11 mei

Feestelijke eucharistieviering, om 11.00 uur – Sint-Antoniuskapel, Pater Damiaanplein, Leuven (parkeermogelijkheid op de private parking van de school van de Paters Jozefieten aan het Damiaanplein)

Mgr. Aloys Jousten, voormalige bisschop van Luik, gaat voor in deze plechtige eucharistieviering die wordt opgeluisterd door het koor Gaudeamus uit Wilsele-Putkapel.

Copyright Damiaan Vandaag

Voorstelling Hawaiiaans muziekhandschrift en receptie, om 12.00 uur – Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, Leuven

Na de eucharistieviering bent u welkom in het Damiaancentrum voor een glaasje. U leert meer over een bijzonder muziekhandschrift uit onze Damiaancollectie en u ontdekt hoe u de muziek uit dit handschrift opnieuw kan laten klinken.

Voor meer info: 016 31 63 68 en info@damiaanvandaag.be

 

TREMELO

  • Sponsorwandeling

Op 27 mei nemen alle leerlingen van alle scholen van Tremelo en Baal -over de netten heen- deel aan een geanimeerde sponsorwandelng naar Damiaans geboortehuis. Het gaat om 1200 leerlingen. De kleuterjes doen niet mee. Naar alle waarschijnlijkheid komt Niels Destadsbader als orgelpunt hier naartoe. Onderweg, op het voetbalterrein van KFC Tremelo, worden proeven afgelegd en wordt per leerjaar een Damiaan gekroond! In alle klassen zijn voorafgaandelijk rond Damiaan en Damiaanactie lessen gegeven en voorbereidingen getroffen, zoals het maken van leis om aan het borstbeeld te hangen.

  • Wandelen met Damiaan

Op 29 mei hebben we ons traditoneel Wandelen met Damiaan. De kleine wandeling van 5 kilometers willen we met allerlei activiteiten invullen. In de parochiezaal loopt dan een tentoonstelling van 50 jaar Damiaanactie.

Voor meer info: sonia.crabbe@pandora.be