Van 8 tot en met 11 mei, rond de feestdag van Damiaan, kreeg het Damiaancentrum Leuven vijfenzestig picpusjongeren uit Parijs op bezoek voor een pelgrimage in de voetsporen van Damiaan. Deze jongeren (jongvolwassenen) zijn lid van Réseau Picpus, de jongerenbeweging van de Congregatie van de Heilige Harten in Frankrijk. Deze beweging is actief op artistiek, cultureel, spiritueel en maatschappelijk vlak. Jongeren gaan er met elkaar in gesprek over zingeving en geloof en geven dat geloof ook samen gestalte in verschillende activiteiten.

Réseau Picpus is een originele en hedendaagse manier van kerk vormen en kerk zijn door en voor jonge mensen. Binnen het kader van deze beweging krijgen jongeren de kans te ontdekken wie ze zijn en welke weg ze willen gaan in ontmoeting met anderen. In hun zoeken en vinden, in hun hopen en geloven vinden ze kracht en inspiratie in de spiritualiteit van de picpussen. Die picpustraditie vormt het kader en is de rode draad doorheen alle activiteiten. Niet alleen staat Réseau Picpus dit jaar stil bij de honderdvijfentwintigste verjaardag van Damiaans overlijden en de vijfde verjaardag van zijn heiligverklaring. Zelf vieren ze dit jaar hun tiende verjaardag. Redenen genoeg om naar België te komen voor een inspirerende ontmoeting met Pater Damiaan.

copyright Damiaan Vandaag

Op donderdag 8 mei kwamen de jongeren aan in Leuven. Ze logeerden in het Europese bezinningscentrum La Foresta in Vaalbeek. Nadien verkenden ze Leuven met een gids. Eindigen deden ze in de crypte met een gebed. Op vrijdag 9 mei gingen ze naar Tremelo en Scherpenheuvel. Ze wandelden in stilte van het geboortehuis naar de kerk in Tremelo waar Damiaan gedoopt werd. Ze lunchten in Siddartha in Baal waarna ze vertrokken naar Scherpenheuvel. In het bedevaartsoord werden ze door pastoor Luc Van Hilst verwelkomd. Damiaan nam in Scherpenheuvel afscheid van zijn moeder en schoonzus. “Tot ziens in de hemel”, zei hij. En hij wees naar boven. De jongeren stonden stil bij dit bijzondere moment uit Damiaans leven. Uitwisseling, gebed en een vrij moment vulden de namiddag. Een eucharistie in de basiliek vormde de kroon op een mooie dag.

Zaterdagmorgen 10 mei tekende de groep present in het Damiaancentrum voor een inspirerend Damiaanprogramma. Daarna ging het richting crypte voor een gezongen dankviering bij Damiaans graf. Vervolgens stapten ze weer de bus in voor een namiddagbezoek aan Antwerpen. Daar stond een ontmoeting met de gemeenschap van Sant’Egidio op het programma. Ze vertelden elkaar over hun solidariteit in praktijk. Wat het daklozenrestaurant Kamiano in Antwerpen doet, doen de picpusjongeren in Parijs in de Fraternité de Molokaï: zijn zoals Damiaan. Ze reiken de kleine, arme medemens de hand.