Dinsdag 27 mei hielden de basisscholen uit Baal en Tremelo hun Damiaandag. In de voormiddag maakten de leerlingen per leerjaar uit wie het Damiaantje zou zijn voor het komende schooljaar. Daarvoor dienden ze wel te slagen in de talrijke proeven op de voetbalvelden van FC Tremelo.

Copyright Sonia Crabbé

Ook de directies namen het tegen elkaar op in het penalty’s trappen. Samen met de nieuwe Damiaantjes stapten de leerlingen nadien naar het geboortehuis in Ninde. Daar zetten ze Damiaan in de bloemen en zongen samen hun Damiaanlied.

Copyright Sonia Crabbé

Op de hoogdag van Hemelvaart, donderdag 29 mei, vond het jaarlijkse ‘Wandelen met Damiaan’, ten voordele van Damiaanactie, plaats op het plein voor de parochiekerk in Ninde. Kleine en grote wandelaars vonden er een tocht op hun maat. Wie het groots zag kon naar Leuven wandelen, heen en terug. Goed voor 34 kilometer. Iets minder geoefende wandelaars kozen voor de 10 km rond het geboortehuis. Koos je voor de 5 kilometer dan kwam je onderweg de jonge en oude Damiaan tegen, kon je proeven van het ritme van de djembe en proberen de struifvogel in de roos te krijgen.

Copyright Sonia Crabbé

 

Bijna terug thuis kreeg je nog de kans om in de huid te kruipen van je favoriete missionaris en je te laten fotograferen in een Damiaankostuum. De fietsers kregen een aangepast parcours voorgeschoteld. Ook de motorrijders tekenden present voor een rondrit van 150 kilometer. Een springkasteel, schminkstandjes, ballonplooien en rondritjes op de motor maakten de kinderen blij. In de parochiezaal kon men een interactieve tentoonstelling naar aanleiding van 50 jaar Damiaanactie bezoeken. Tussendoor kon men iets doen aan de honger en de dorst in de grote tent. Muziek en dans mochten niet ontbreken. Het was een gezellige drukte daar onder de kerktoren van Ninde, in de achtertuin van Damiaans geboortehuis.

Copyright Sonia Crabbé