OPGELET: In deze tijden van corona verwelkomen we jullie graag in veilige omstandigheden. We houden ons uiteraard aan alle veiligheidsvoorschriften. Tijdens de voorbereiding van jullie bezoek, informeren we jullie hierover uitvoerig. Museumbezoeken in groep met de klas zijn opnieuw mogelijk! Neem contact met ons op om jouw klasbezoek voor te bereiden.

Het vernieuwde Damiaanmuseum, een eigentijds en interactief belevingscentrum, neemt je mee in de voetsporen van Damiaan (1840-1889).

Damiaan achterna

In Ninde – een gehucht van Tremelo – wordt Jef De Veuster geboren. Je belandt als bezoeker pardoes in de woonkamer van Damiaans familie. Even later vertoef je in hogere sferen. Jef kiest er namelijk voor om missionaris te worden. Hij krijgt een nieuwe naam ’Damiaan’ en vertrekt als missionaris naar de Hawaï-eilanden.
Je volgt hem naar het eiland Molokaï waar hij zich inzet voor zieke mensen, die uitgesloten en in de steek gelaten zijn. Als een echte ontwikkelingshelper en mensenrechtenactivist bouwt Damiaan samen met hen aan een gemeenschap waarin niemand buitenspel staat. Je leert Damiaanactie kennen, die vandaag het levenswerk v an Damiaan verder zet en hoop geeft aan miljoenen mensen met lepra en tbc. Ten slotte kan je uittesten hoe er in ieder van ons een Damiaan schuilgaat.

Copyright Lander Loeckx

Met de klas

Speciaal voor leerlingen van de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs heeft het Damiaanmuseum een tof en uitdagend programma dat aansluit bij de eindtermen. De leerlingen ontdekken het museum, de figuur van Damiaan en het verhaal van Damiaanactie dankzij talrijke actieve opdrachten in het museum waarin denken, doen en beleven centraal staan. Als leerkracht krijg je vooraf een uitgebreide lesmap ter voorbereiding en nabespreking van het bezoek in de klas.

Copyright Damiaanmuseum

Praktisch

Een bezoek met de klas duurt zeker een halve lesdag, vervoer en bezoek inbegrepen. De totale kostprijs met lesmap, materiaal en begeleiding bedraagt 4 euro per leerling. Wens je meer info of wil je reserveren, neem dan contact op via 016 53 05 19 of info@damiaanmuseum.be

Copyright Damiaanmuseum