OPGELET: CORONAMAATREGEL

De Sint-Antoniuskapel in Leuven is elke dag open tussen 9.00 en 18.00u. Iedereen kan terecht bij Damiaan voor stilte en gebed. Er vinden  vieringen plaats in de Sint-Antoniuskapel: elke weekdag  om 9.00 u. en elke zondag om 11.00 u.

Vanaf vandaag 7 maart 2022 vervalt de mondneusmaskerplicht voor erediensten. Daarmee verdwijnt na twee lange jaren de laatste grote beperking op het vieren van erediensten. Eerder werden de verplichte ‘social distancing’ en het maximum aantal deelnemers per viering al opgeheven. De bisschoppen roepen op de goede gewoontes te bewaren van het ontsmetten van de handen bij het binnenkomen, het grondig verluchten van de binnenruimtes en het vermijden van onnodig fysiek contact. Voorzichtigheid en gezond verstand blijven geboden. Het virus is nog niet helemaal bedwongen. Voor meer info, klik hier

SINT-ANTONIUSKAPEL

(Damiaanplein, 3000 Leuven)

De kapel aan het Damiaanplein, waarvan de crypte met het graf van Damiaan integraal deel uitmaakt, is dagelijks geopend. Het is een plek van stilte en gebed. Al meer dan 150 jaar wordt hier Sint-Jozef op bijzondere wijze vereerd.

Tegen de wanden van de kapel is de Weg van Damiaan aangebracht. Zeven metershoge panelen met foto’s en citaten uit Damiaans brieven geven beslissende momenten uit zijn leven weer. Bewandel Damiaans weg en stap in zijn voetsporen.

De kapel is elke dag open van 9.00 tot 18.00 uur.

Eucharistievieringen in de kapel zijn er op zondag om 11.00 uur.

 

CRYPTE VAN PATER DAMIAAN (in de Sint-Antoniuskapel)

(Damiaanplein, 3000 Leuven)

In 1936 werd het lichaam van pater Damiaan overgebracht van Molokaï naar Leuven, en herbegraven in de Sint-Antoniuskapel.

De terugkeer van Pater Damiaan 1936 in beeld:

 

Mensen van verschillende overtuiging komen van over de hele wereld naar hier om stil te worden bij het graf van Damiaan, om te luisteren naar Damiaans oproep tot naastenliefde, om te bidden voor zijn voorspraak.

De crypte is elke dag open van 9.00 tot 18.00 uur.

Eucharistievieringen in de crypte zijn er van maandag t.e.m. zaterdag om 9.00 uur.

Opgelet: er zal op donderdag en op zaterdag niet langer een eucharistieviering zijn om 18.00 in de crypte (wel nog om 9.00 uur)

TOEGANKELIJKHEID VAN KERK EN CRYPTE

De kerk en de crypte zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers via de zijingangen op de Sint-Antoniusberg en op de Ramberg. Een traplift geeft toegang tot de crypte. Voor de bediening van de traplift kan hulp gevraagd worden door op de belknop bij de ingang van de sacristie te drukken of aan te bellen bij het klooster (Sint-Antoniusberg 11).

BEZOEK DE SINT-ANTONIUSKAPEL EN DAMIAANCRYPTE DIGITAAL

Naar aanleiding van de Open Kerkendagen begin juni lanceerden Erfgoedcel LeuvenVisit Leuven (toerisme Leuven) en de kerkbesturen van zes Leuvense kerken virtuele rondleidingen via de websites erfgoedcelleuven.be en visitleuven.be. Naast de Sint-Kwintenskerk, de Sint-Michielskerk, de Sint-Geertruikerk, de Sint-Jan-den-Doperkerk (Groot Begijnhof) en de Sint-Jan-de-Evangelistkerk (Abdij van Park) kunnen digitale bezoekers voortaan ook 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 virtueel terecht in de Sint-Antoniuskapel met het graf van Damiaan. “Van achter je computer of met je tablet of smartphone kan je elk van deze kerken buiten en binnen in detail in 360° bekijken”, zo licht schepen van cultuur en toerisme Denise Vandevoort toe. “En je krijgt er informatie over enkele belangrijke erfgoedobjecten van de kerk bovenop, in vijf talen. Interessant voor de Leuvenaar en de toerist”. Een bezoek meer dan waard. (Met dank aan Erfgoedcel stad Leuven)

Copyright Erfgoedcel Leuven

KAARSENKAPEL

(Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven)

In de kaarsenkapel, bij het Damiaancentrum, kan men dagelijks terecht voor een kaarsje te branden en voor een gebed bij de heilige pater Damiaan.

De kaarsenkapel is elke dag open van 9.00 tot 18.00 uur.

 

TOEGANKELIJKHEID KAARSENKAPEL 

De kaarsenkapel is perfect toegankelijk voor rolstoelen. Er kan eventueel hulp gevraagd worden door op de belknop bij de ingang van het Damiaancentrum te drukken.

 

MISINTENTIES, NOVENEN, …

Voor een misintentie, het branden van een noveenkaars,… neem contact op met ons via het contactformulier.

 

LITURGIE, BEZINNINGSTEKSTEN, GEBEDEN

Voor liturgische teksten, bezinningsteksten, gebeden rondom de figuur van Pater Damiaan klik hier